Do jakich restauracji wybrać się w ten weekend w Moskwie

Do nowych miejsc

"Gwydon"

Б. 5 Nikitskaya Street

W tym tygodniu został otwarty nowy projekt "Gvidon" - 160-miejscowa restauracja z kuchnią rosyjsko-francuską z White Rabbit Family Borisa Zarkova i szefa kuchni Vladimira Mukhina. Szefem kuchni w Gvidonie został Anatoly Kazakov (Selfie, nr 65 w rankingu 50 najlepszych restauracji świata). Za wystrój restauracji odpowiedzialna była Natalia Belonogova. Jeśli chodzi o kuchnię projektu, szefowie kuchni stworzyli menu inspirowane przedrewolucyjnymi tradycjami kulinarnymi. Tak, to nie jest ani klasyka, ani fine dining celujący w Michelin, ale spojrzenie Kazakowa i Muchina na to, czym może stać się kuchnia rosyjsko-francuska w XXI wieku. Karta win została przygotowana przez sommelierkę Maroussię Milovidovą, która skupiła się na winach francuskich. Oczywiście, główny nacisk kładzie się na Szampanię i Burgundię (najbardziej marginalne wina). Jednak na mapie znajdują się również młodzi producenci z całego świata, jak również wiele digestifów z Portugalii, Hiszpanii i innych krajów.

©służba prasowa

FARANG

М. Nikitskaya Street 24, Building 1

Moskiewski restaurator Alexey Pinsky uruchomił swój najbardziej ambitny i głośny projekt - restaurację FARANG z kuchnią z Wielkiego Jedwabnego Szlaku i innych szlaków karawanowych. Menu nie zawiera typowych rubryk, takich jak "przystawki", "zupy", "dania gorące" itp., lecz zastępuje je dziesięcioma symbolicznymi współrzędnymi trasy gastronomicznej. Podróż rozpoczyna się od doskonałej jakości ryb i owoców morza z kolekcji RAW, a także sushi i rolek. Ulubionym daniem szefa kuchni jest tatar z trzech składników (1800 rubli): przegrzebków, ostryg i krewetek, który tworzy ciekawą teksturę. Gra faktur i smaków jest kontynuowana w innych daniach. Tradycyjne japońskie i koreańskie tataki z węgorza (1150 rubli) uzupełnia zwykły francuski sos hollandaise. Suluguni w stylu Shingapore (800 rubli) to ser transkaukaski smażony w przyprawach tradycyjnych dla Azji Wschodniej. Koreańska zupa kuksu (1450 rubli) przyrządzana jest z suszonej dojrzałej marmurkowej wołowiny, co naturalnie podnosi walory smakowe dania. A typowe północnoamerykańskie dania - żeberka kalbi (1850 rubli) i żeberka kimchi (2000 rubli) - marynowane są w ostrych koreańskich przyprawach.

©służba prasowa

Grand Café 12

6 Gogolevsky Blvd. 1

Gastronomiczna siedziba elity artystycznej - Grand Café 12 w budynku Rosyjskiego Funduszu Kultury - została otwarta po rebrandingu. Za menu odpowiada Ilya Karpayev (Vogue Café Moskwa, "Vokrug Sveta", Four Seasons), miłośnik przedrewolucyjnych przepisów i europejskiego podejścia do gastronomii. Sercem projektu jest restauracja à la carte. Menu zaczyna się od specjałów i przekąsek: kanapka ze szprotkami i żelem ogórkowym (775 rubli) jako nostalgia za bufetem teatralnym, "jajko Faberge" z czarnym kawiorem (1940 rubli), mus z wędzonego łososia z brzozowymi chipsami (1565 rubli). Na zupy zamawia się barszcz staroruski z chlebem borodińskim i wiejską słoniną (1260 rubli) oraz uchę z rakami i warzywami (801 rubli). W daniach gorących króluje "serdeczny luksus": prosiak ze smażonymi ziemniakami i abchaską adżiką (3500 rubli), roladki z kapusty z krewetkami, krabem i sosem z czerwonej kapusty (2685 rubli).

Filet mignon z marchewką wasabi i nalewką wołową ©służba prasowa

NIQA

14 Tverskoy Blvd. 5

NIQA na Tverskoy (francuska cukiernia z Butt Group) to weranda na bulwarze w paryskim stylu: okrągłe stoły, wiklinowe krzesła i kwitnące hortensje. Na dziedzińcu znajduje się druga weranda z przeszklonym dachem oraz przestronna jadalnia. Na wystawie znajduje się około 20 deserów i ponad 15 rodzajów ciastek. Co jest w ofercie? Spróbuj Egzotycznego tortu (450 rubli), musu z nadzieniem mango-marakuja, lekkiego kokosowego ganache i kokosowego biszkoptu "dacuaz". Niezłe jest też "Dyplomata" z nasionami wanilii i świeżymi malinami (550 rubli) lub borówkami (490 rubli). Ciasto orzechowe Noisette (420 RUR), przy okazji bezglutenowe, jak wiele innych deserów, jest również klasyką NIQA: cienka warstwa biszkoptu z orzechami laskowymi, chrupiąca warstwa pralin, orzechy laskowe w karmelu i lekki mus z orzechów laskowych.

Zupa cebulowa ©służba prasowa

Na kolację gastro

Blush

2 Daev lane

W najbliższy weekend, 28-29 sierpnia, wybierz się na wycieczkę autorską z Blush, aby spędzić weekend z przyjaciółmi, pojeździć konno, wziąć kąpiel parową i docenić umiejętności szefa kuchni Blush, Antona Istratova. Menu obiadowe obejmuje: brioszka wiśniowa z masłem i plastrem miodu, tatar z dziczyzny na gąbce Borodino z czarnym czosnkiem aioli, sałatka jarzynowa nitro eskimo, czarny grenadier z puree topinamburowym z sosem z suszonej ryby, grillowane kebaby cielęce z ketchupem z fermentowanych pomidorów i ziemniakami z węgla drzewnego, kurczak z sosem siennym z korzenia selera i sosem truflowym. Na deser ciasto ziemniaczane z grzybowym ganache. W cenę wycieczki, która jest częścią festiwalu Riesling Weeks, wliczone jest zakwaterowanie w glampingu, wyżywienie, przejażdżki konne, sauna itp. Cena za osobę za podwójne obłożenie w glampingu Natural Vita wynosi 15.000 rubli.

Ciasto pistacjowe z truskawkami i wanilią ©służba prasowa

Sartoria Lamberti

3 Tverskaya str.

25 sierpnia w Sartoria Lamberti (16:00-21:00) odbędzie się oprowadzanie po barze koszulowym Dictatura Aestetica w pracowni gastronomicznej. Przyszłe wydarzenie można by opisać tak: styl pomnożony przez dwa i smak rosnący wykładniczo. Niestety, garnituru tu nie uszyjemy, ale wszyscy goście otrzymają ręcznie haftowaną chusteczkę z inicjałami. Za barem Alexey Belik, starszy barman w Dictatura Æstetica Bar, zaprezentuje wszystkim festiwalowiczom swoją Metamorphosis. Jego topowe mieszanki to 3D Orange (gin marchewkowy z likierem pomarańczowym i fleur d'orange), Fiestarita (tequila z kordiałem truskawkowym i kokosowym) oraz Modern Long Island (mieszanka pięciu starzonych destylatów, likieru kakaowego, coca-coli, etc.). Wszystkie koktajle będą rozdawane za jednorazową cenę 800 RUB.

Zestaw do aperitifu ©służba prasowa

"Natura"

ul. Zabelina 1

Lato dobiega końca, ale my nie zamierzamy go tak łatwo odpuścić. 26 sierpnia Natura organizuje kolację winną z Marco Sferlazzo. Robi orzeźwiająco musujące i jednocześnie spokojne wina na wietrznych wzgórzach prowincji Palermo. Marco Sferlazzo to były farmaceuta, a dziś ceniony winiarz naturalista. Szef kuchni Kirill Rusetsky wraz z zespołem restauracji przygotował specjalne pięcioserwisowe menu. W jej skład wchodzi bestseller Natury - tapioka w złotej panierce z sosem z zielonych ziół, pikantny bakłażan z wędzoną kwaśną śmietaną, a także dania do wyboru - filet z kaczki z kalarepą, stek z kapusty i polędwica wołowa. Cena za kolację z zestawem win wynosi 3.900 rubli.

©służba prasowa

Bar dla wtajemniczonych

ul. Sretenka 22/1, bld. 1

Współwłaściciele gt. Galaktion i Elina Tabidze nadal wnoszą swój wkład w profesjonalny przemysł barowy. W sobotę 21 sierpnia bar Insider będzie gościł specjalne menu koktajlowe (od 19:00 do 23:00), które poprowadzą znani w branży Eddie Rudzinskas, założyciel Cocktails For You, oraz Eric Laurinz, szef londyńskiego baru Kwant (nr 6 w rankingu 50 najlepszych barów świata).

©służba prasowa

W nowym menu

BURO.TSUM

ul. Petrovka 2

Szef kuchni BURO. Szef kuchni TSUM Vladimir Chistyakov postanowił wprowadzić do menu porcję kolorowych dań sezonowych. Możesz spróbować arbuza jako gazpacho z truskawkami lub jako przystawkę z dużych kostek arbuza, pikantnego radicchio i pecorino z sosem kardamonowym i nasionami (650 rubli). Polecamy doskonałą sałatkę z sezonowych warzyw: młodej marchewki, rzodkiewki, mini cukinii, ogórka, mini wróbla i uzbeckich pomidorów z dressingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i białego balsamicznego (810 rubli). Smażony batat z sosem curry, jogurtem kokosowym, granatem i ziołami (950 rubli), pieczony kalafior w wegańskim tom yam (600 rubli) oraz szparagi z wędzonym tofu w tempurze z sosem orzechowo-sezamowym. Dobre są też grillowane szparagi z paprykową harissą i jogurtem kokosowym (620 rubli). Naszym faworytem są kwiaty cukinii z kremem z ricotty z miętą, bazylią i Srirachą (670 rubli).

Pieczona papryka z tahini i romanesco ©służba prasowa

O2 Lounge by Genesis

3 Tverskaya str.

W dniach 21 i 22 sierpnia w restauracji O2 Lounge by Genesis odbędzie się rosyjskie menu degustacyjne z najlepszymi winami z regionu Krasnodaru. Jeśli chcesz, możesz wybrać zestaw trzy- lub pięciodaniowy i cieszyć się ciekawym połączeniem smaków potraw i wina. W skład menu degustacyjnego wchodzą: pieczona ostryga z kieliszkiem wina musującego, naleśnik z tatarem wołowym z kieliszkiem różowego, rosyjska sałatka z tuńczyka z kieliszkiem chardonnay, duszone policzki cielęce z kieliszkiem dojrzałego cabernet sauvignon oraz miód pitny z kieliszkiem wina deserowego. Zestaw trzydaniowy kosztuje 4.500 rubli, pięciodaniowy 7.000 rubli.

Ostryga pieczona ©służba prasowa

"Dom Kultury"

ul. Sretenka 25

Tydzień tatarski trwa w stolicy do 22 sierpnia. 100 restauracji oferuje specjalne menu tatarskie, które każdy szef kuchni opracował na potrzeby festiwalu. Równolegle w gastro barach realizowany jest program New York Weekend: szefowie kuchni przygotowują twisty na temat popularnego dania z amerykańskiej metropolii, a barmani przygotowują koktajle inspirowane miastem. 22 sierpnia o godz. 14.00 w Domu Kultury odbędzie się brunch kończący Moskiewski Tydzień Restauracji, na którym zostanie ogłoszony najlepszy tatar z największą liczbą głosów.

Tatar z kalafiora ©służba prasowa

Na piknik

Fabryka serników w Parku Gorkiego

Ulica Krymskiego Wału 9, budynek. 1

"Cheesecake Factory in Gorky Park" oferuje piknik ze specjalnym zestawem restauracyjnym. W skład zestawu serów wchodzą na przykład camembert, gorgonzola, mini-burrata, ricotta, mozzarella, cacciotta z truflami, focaccia, oliwki, orzechy włoskie, miód kwiatowy, truskawki, maliny i borówki (4900 rubli). Nasz wybór - zestaw mięsny z antipasti (parma, salami z Mediolanu, martadella, oliwki camalata, camembert, gorgonzola, wędzona scamorza, chanach, suszone pomidory, zielona bazylia), hummus, kawior z bakłażana i inne produkty (5900 rubli). Do zestawu można dodać butelkę białego lub czerwonego wina.

Zestaw serów ©służba prasowa