Do jakich restauracji wybrać się w ten weekend w Moskwie i Sankt Petersburgu

W nowym menu

Wino&Krab

19-21 Nikolskaya str. 1

Istnieje kilka powodów, dla których warto umówić się na wizytę w Wine&Crab. Pierwszym z nich jest nowe sezonowe menu. Szef marki Denis Krupenya dodał dziewięć dań do różnych sekcji, od przystawek i baru RAW po dania gorące. Naszymi faworytami są kurki w sosie śmietanowym z pappardelle i serem (940 rubli) oraz ośmiornica z jonjoli, ziemniakami i winogronami (1600 rubli). Warte uwagi są również filet z kaczki z burakami, serem i sosem jeżynowym (1200 rubli), filet z kurczaka z dwoma rodzajami marchwi, grzybami i wodorostami (690 rubli) oraz polędwica wołowa z warzywami korzeniowymi, bok choy i marynowaną papryką (1689 rubli). Ważny bonus: w poniedziałki 1,5 kg kraba podawane jest z 1,5 litra wina musującego (7500 rubli). Trzecim powodem jest to, że na liście barowej znajdują się cztery lekkie koktajle i dwa koktajle kawowe bez alkoholu.

Ośmiornica z junjoli, ziemniakami i winogronami ©służba prasowa

"Monsun"

5 Koroviy Val St.

Do końca sierpnia w Monsoon odbywa się festiwal, na którym można spróbować sześciu mini duetów z kieliszkiem wina (od 990 rubli) lub ośmiu duetów z butelką wina (od 1990 rubli). Sommelier Anastazja Lesnichaya i szef kuchni Sergey Ligay opracowali enogastronomiczne pary: bruschetta na chlebie Kraft z łososiem i miękkim serem uzupełnia nowozelandzki sauvignon blanc, lekkie bąbelki cavy podkreślają świeżość ceviche z okonia morskiego. Dla miłośników pikantnych azjatyckich smaków, zamów smażone krewetki wasabi i włoskie Prosecco. Dzika flądra w sosie winnym z pomidorkami koktajlowymi + lekka owocowa mouscade z Doliny Loary to najlepszy wybór dla głodomorów, bo na każdego gościa przypada cała ryba z hospodarstwa (2700 rubli).

Seth meze © Serwis prasowy

"Kazbek"

2, 1905 rok ul.

Od 15 sierpnia do 12 września restauracja postanowiła rozpieszczać gości hojną ofertą "Kazbek bez granic". Każdy z gości będzie mógł stworzyć swoją własną listę przebojów ulubionych gruzińskich potraw. Będzie można spróbować wszystkiego bez żadnych ograniczeń za stałą cenę 2300 rubli od osoby. Kolejna specjalna oferta Gaumarjos! stała się jeszcze przyjemniejsza: o ile wcześniej butelkę wina lub chacha w specjalnej cenie 990 rubli można było zamówić tylko w niedziele, teraz do 12 września oferta będzie dostępna również w poniedziałki.

Potrawy z oferty specjalnej "Kazbek bez granic ©służba prasowa

Butler Bar japoński

ul. Sretenka 24/2, Bld. 1

Butler The Japanese Bar Yuty Inagaki, współwłaściciela Butlera, został otwarty na Sretence. Lista koktajli zbudowana jest wokół klasycznych drinków, które zostały w różnym stopniu przerobione. Sgroppino 75 (800 RUR) - aluzja do wiecznej francuskiej 75 (musujący, gin i sok z cytryny). Wariant Old Fashioned (750 rubli) autorstwa Yuty Inagaki jest znacznie ciekawszy od klasycznego, bo zrobiony na trzech bitterach, bez angostury, za to z cukrem trzcinowym i bourbonem. Extra Dry Martini (800 rubli) jest oparte na "Martini" z tokijskiego baru Hoshi. Koktajl podawany jest w dwóch częściach, martini zawiera dobrze schłodzony gin. A słodki i wytrawny francuski wermut podawany jest w kieliszkach do shotów. Menu baru to głównie przystawki, ale dla naprawdę głodnych jest kilka gorących dań: obfity ramen (600 rubli) i obfita gedza z krewetkami (450 rubli). Na przystawkę warto spróbować sardynek w puszce (550 RUB), które, jak twierdzi Inagaki, są bardzo popularne w japońskich barach.

Przystawka z karashi edamame ©służba prasowa

Na brunch

Bar Law&Son

24/7 Sadowaja-Karetnaja str.

Rodzinna restauracja Alexeya i Galiny Osipov "Drunken Crab and Happy Chicken" będzie gospodarzem gościnnego brunchu w brytyjskim Law&Son 15 sierpnia (początek o 15:00). Dostępny będzie specjalny zestaw owoców morza (1359 rubli). W skład zestawu wchodzi kilka dań do wyboru oraz dwa designerskie koktajle autorstwa Dmitry'ego Sokolova. W menu znajdziemy dwie zupy: chowder z krabem i owocami morza lub kalifornijskie cioppino (zupa pomidorowa z owocami morza i białym winem) oraz wybór bruschett: z pasztetem z ośmiornicy, golonką BBQ i siekaną pieczoną papryką z fetą oraz musem krewetkowym. Do tego ceviche z łososia i tuńczyka na posłaniu z awokado lub jedna z sałatek: Pier Nine z owocami morza, ziołami i małymi ziemniakami lub ciepła sałatka z bakłażana z kalmarami.

Paliczki kraba z zestawu Pijany krab i Szczęśliwy kurczak ©służba prasowa

"Tebura:sica"

7, Strastnoy Blvd. 3

15 sierpnia o 13:00 w Tebura:sika brunch "Nowoczesna Azja" z marki-kucharz Maxim Kuleshov i szef kuchni-barman Sergey Shigin rozpocznie. W otwartej kuchni przygotowanych zostanie pięć nowatorskich dań oraz pięć oryginalnych azjatyckich drinków z ginem i sake. W menu: smażone nigiri-sushi z tłustych ryb z truflowym aioli; sashimi z przegrzebków z sosem na bazie yuzu; japońskie pierożki shumai z krewetkami i krabem w sosie chili i sojowym; dorsz duszony w kokosie glazurowany sosem miso; krem wagashi moti z cuantro i wanilią w ryżowej skorupce z pomarańczowym confit. Cena brunchu 2500 rubli.

Zupa ramen ©służba prasowa

Leveldva

Б. ul. Nikitskaja 12

Na brunchu z zespołem baru "Setka" z Kazania goście mogą spróbować pięciu hitów: pomidorów z truskawkami i kozim serem (420 rubli), kraba z arbuzem i ogórkiem (990 rubli), wołowiny z grzybami i żółtkiem (430 rubli), halibuta z bakłażanem i ostrygami (650 rubli) oraz kaczki z kyrtem (suszonym tatarskim twarogiem) i marchewką (690 rubli). Na deser brioszka z czekoladą i grzybami prawdziwków, espresso i kieliszek francuskiego koniaku. Drinki mieszać będzie zespół LEVELDVA pod kierownictwem szefa barmanów Antona Malcewa, w programie są koktajle na bazie francuskiego koniaku: Grape Symphony z sauvignon blanc i Prosecco, Bercy Tea na czerwonym wermucie z likierem brzoskwiniowym i gorzką czekoladą oraz Jarnac Sour, łączący wytrawny wermut i maliny (750 rubli). Za muzykę podczas brunchu odpowiedzialny jest DJ Needze.

Brioche z czekoladą i grzybami porcini ©służba prasowa

Na festiwal tatarski

Blush

2 Daev Lane

Nowy szef kuchni winiarskiego gastropubu Blush na Sretence Anton Istratov proponuje nowe spojrzenie na tatara. W menu: wariant wegetariański z marchewki ze strachatellą i orzeszkami piniowymi (490 rubli), tatar z łososia z rukolą na węglach (246 rubli) oraz dwa rodzaje tatara wołowego: z parmezanem, musztardą i kiszoną kapustą (490 rubli) oraz z grzybami na brioszce truflowej (586 rubli).

Mieszanka tatarska ©służba prasowa

M2 Organic Club

Ulica Spiridonovka 34/1

Szef kuchni marki Alexey Zharikov przygotował trzy warianty francuskiej przekąski. Tatar z polędwicy wołowej z gospodarstwa uzupełnia zwiewny mus z pieczonej cebuli (688 RUR). Drugim wariantem jest homar z soczystą pomarańczą, skórką z limonki, oliwą z oliwek i organicznymi mikrogranulkami (663 ruble). Tatar podawany z chrupiącą bagietką rzemieślniczą. Naszym faworytem jest tatar warzywny z kalafiora i awokado z orzeszkami piniowymi, aromatyzowany wędzoną gruszką, porami i kremem z koziego sera (442 ruble).

Tatar z krewetek Langustyny i pomarańczy ©służba prasowa

Drinks@Dinners

46 Pyatnitskaya str. 1

Menu Tygodnia Tatarskiego zawiera trzy autorskie dania szefa kuchni Evgeny'ego Mikhailova, na które podczas festiwalu obowiązuje 15% zniżka (łączna cena 660 rubli). Dwa pierwsze to tatar z łososia z kremowym serkiem i wołowina z sosem umami. Szczególnie szef kuchni poleca tatar z krewetek na plastrze soczystego arbuza. Wszystkie dania są lekkie i świeże, w letnim klimacie.

Tatar wołowy z sosem umami ©służba prasowa

Neobistro Hands

ul. Pogodinskaja 2/3

Szef kuchni "Łapy" Vyacheslav Kazakov przygotował na festiwal cztery nowe pozycje. Na tatara z bakłażana z hummusem grzybowym (520 rubli) drobno pokrojone kostki bakłażana marynuje się w occie, zalewa wywarem z pączków sosny, lekko praży na otwartym ogniu i układa na hummusie z grzybów z nerkowcami i tehiną. Letni hit, połączenie tuńczyka i świeżych truskawek w tatarze z tuńczyka z sosem aioli yuzu (740 rubli), zwieńczone guacamole z awokado i zwiewnymi chipsami ryżowymi. Tatar jagnięcy z kimchi i kaparami (620 RUR) przyrządzany jest z ekologicznego mięsa marynowanego w cebuli i pikantnym ajika ze świeżymi pomidorami, podawany na grzance z chleba Borodino. Wołowinę Wagyu opieka się na palniku, posypuje wędzoną solą, dodaje bottargę i podaje na brioszce (990 rubli).

Tatar jagnięcy z kimchi i kaparami z Dorset ©służba prasowa

800°C Współczesny stek

Б. 6/1 Patriarshy Lane

Szef kuchni Sergey Balashov opracował specjalne menu tatarów, w tym tatar z pomidorów na pieczonym bakłażanie z kaparami, wiśniową papryczką chili i pikantnym sosem (630 rubli), tatar z tuńczyka z arbuzem, skórką z limonki i miętą (610 rubli), tatar z czarnego Angusa z czarnym kawiorem i żółtkami przepiórek (1270 rubli), tatar z tuńczyka z arbuzem, skórką z limonki i miętą (120 rubli), tatar z czarnego Angusa (120 rubli).), tatar z czarnego Angusa z czarnym kawiorem i żółtkami przepiórczych jaj (1270), tatar z czarnego Angusa na brioszce z pecorino i czarną truflą (840) oraz deserowy tatar z białych brzoskwiń z ricottą i miętą (800).

Tatar z tuńczyka i arbuza ©służba prasowa

il FORNO

2/1 Kutuzovsky pr. 6

Włoskie restauracje Il FORNO wprowadziły festiwalowe menu w autorskiej wersji szefa marki Alexeya Besedina: crudo z łososia z tatarem z melona (990 rubli), tatar z przegrzebka z awokado i sorbetem yuzu (990 rubli), tatar wołowy z serem tartufo caprino (1350 rubli), risotto "Caprino" (1350 rubli).), tatar wołowy z serem tartufo caprino (1350 rubli), risotto "cacio e peppe" (ser i pieprz) z tatarem z tuńczyka (1350 rubli), tatar z truskawek i różowych pomidorów (990 rubli).

Tatar z truskawek i pomidorów ©służba prasowa

"Fabryka serników w Parku Gorkiego

Ulica Krymskiego Wału 9, budynek. 1

Szef kuchni Dmitry Gerashchenko w Gorky Park zaprasza do spróbowania swojej wersji tatara w połączeniu z główną cechą restauracji - serami własnej produkcji. W menu: tatar wołowy na parmezanowej focaccii (750 rubli), tatar z łososia w eklerkach z kremowym serkiem (690 rubli) oraz tatar z truskawkami, bazylią i burratą oraz sorbetem limonkowo-cytrynowym (550 rubli).

Tartar z truskawkami, bazylią i burratą ©służba prasowa

"Riviera"

8A, 60. rocznica "Perspektywy Październikowej

W menu festiwalu "Riviera" znajduje się pięć pozycji. Mięsożercom poleca się soczystego tatara z wołowiny Black Angus (300 rubli), weganom - tatara z bakłażana i pomidorów z kozim serem i sosem buraczanym (295 rubli). Największy wybór mają miłośnicy ryb i owoców morza. Spróbuj tatara z łososia z marynowanymi karczochami (375), klasycznego tatara z dorado (375) lub tatara z langustyny z sałatką chukka (405).

Tatar z wołowiny Black Angus ©służba prasowa

Coba Hand Roll Bar

10 Novaya pl.

Szef kuchni Oleg Shin zaprasza na tatar z ryb i owoców morza w nowo otwartym bistro sushi Coba Hand Roll. Jest tatar z tuńczyka z awokado i sezamem yuzu (820 rubli), z przegrzebka z jabłkiem kimchi i czarnym kawiorem (690 rubli), ze słodkich krewetek z truflą i szparagami (650 rubli), z tuńczyka toro z rozgniecionym awokado i papryczką jalapeño (1200 rubli). Jeśli trudno się zdecydować, zamów zestaw (1350 RUR), w skład którego wchodzi tatar z tuńczyka, słodkiej krewetki i przegrzebka.

Zestaw tatarski ©służba prasowa

Biologie

30 Lenina St., bldg. 2, Ilyinskoe shosse, Ilyinskoe village, Moscow region.

Ekaterina Alekhina, szefowa kuchni w Biologie, przygotowała cztery rodzaje tatara. Dwa klasyczne - z tuńczykiem i tonnato (1100 rubli) oraz z wołowiną na brioszce z ogórkami (1100 rubli). Dla wegetarian szef kuchni poleca tatar z arbuza z serem owczym, miodem i estragonem (630 rubli), a dla lubiących eksperymenty - z kurkami, selerem naciowym i jamonem (1250 rubli).

Tarta arbuzowa ©służba prasowa

Restauracje w Sankt Petersburgu

Astoria

Б. Morskaja 39.

Cukiernię w hotelu "Astoria" prowadzi Julia Iwanowa, absolwentka australijskiej szkoły Le Cordon Bleu i jedna z najbardziej znanych rosyjskich cukierniczek, która produkuje ponad czterdzieści rodzajów ręcznie robionych czekoladek z różnymi nadzieniami, a jej sezonowe dropsy mogą śmiało uchodzić za pamiątkę. Dziś można również zabrać do domu kompletne dzieło sztuki cukierniczej jako prezent od firmy Astoria. Yulia Ivanova zaprezentowała swoje nowe dzieło z gatunku ciast podróżnych - deser, który długo pozostaje świeży i nie boi się ruchu. Jest to ciasto czekoladowe z żurawiną marynowane w najwyższej jakości destylacie, z nadzieniem karmelowym z orzechów laskowych i żurawiny, w chrupiącej polewie karmelowej w tradycyjnym czerwonym kolorze. Tort ozdobiony jest ornamentem nawiązującym do wzoru balustrady głównej klatki schodowej hotelu. Nowość wykonana jest w formie cylindra, którego skład i konstrukcja pozwala na transport deseru bez strat, nawet w samolocie.

Tort podróżny Astoria ©służba prasowa

"Voskhod7"

ul. Socjalistyczna 21

W Sankt Petersburgu otwarto niedawno nowy projekt gastronomiczny - Voskhod7. Nazwa nawiązuje do epizodu z radzieckiej przeszłości kosmicznej, ale sam projekt dotyczy przyszłości. Dziecięcym marzeniem szefa kuchni Ruslana Shidlovsky'ego nie było zostać kosmonautą, ale głównym zjadaczem makaronu. Podróże po Azji, czytanie książek gwiazd kuchni azjatyckiej, staże w Japonii, Nowym Jorku i na Bali zainspirowały go do stworzenia własnej kultury gotowania i serwowania potraw. W menu: bao z chrupiącym kurczakiem w sosie sezamowym (od 297 rubli), dim sum z wieprzowiną i orzeszkami chili (147 rubli), hawajskie poke (od 347 rubli) i aromatyczny ramen (od 387 rubli). Lista koktajli została zaprojektowana przez Konstantina Bakhareva, głównego barmana Daiquiri Group, i podkreśla ostrość, cierpkość i słodycz dań dzięki azjatyckim mieszankom, takim jak "K-pop" (357 rubli) czy "Razor girl" (397 rubli).

Dimsamy ©służba prasowa

Morze, signora

Б. Morskaja 30.

W historycznym budynku przy ulicy Bolszaja Morskaja, zespół Antonio Fresa zbudował dużą restaurację o powierzchni 1000 metrów kwadratowych ze sklepem rybnym. Ryby i owoce morza są wszechobecne w menu: w sekcji barowej RAW znajdziemy tatara, carpaccio i plateau, a także dziesiątki przystawek i dań głównych od bruschetty po sauté. W sekcji Catch Of The Day można znaleźć najświeższe baramundi i tuńczyki z Seszeli, złote leszcze z Japonii oraz dorady z farmy w Turcji. Menu śródziemnomorskie oferuje to, z czego słynie Antonio Fresa - połączenie Włoch i Izraela, autentyczności i nowoczesności. Na przykład tatar z łososia na jałowcu, sashimi z żółtego ogona z czarną truflą, trecce z ragout z ośmiornicy, risotto z carpaccio z przegrzebka, a nawet jego własna bresaola z tuńczyka.

Włoska pomidorowa zupa rybna ©służba prasowa