Top Chef': Dlaczego Dawn Burrell pasjonuje się Juneteenth i szanuje afrocentryczną kuchnię

Była olimpijka jest jedną z trzech ostatnich uczestniczek, a jej miłość do kuchni panafrykańskiej pozostaje w centrum uwagi.

Kiedy w 3. tygodniu tego sezonu Top Chef ogłoszono panfrykańskie wyzwanie, po wyrazie twarzy Dawn Burrell można było wywnioskować, że jest to dla niej coś ważnego. Była olimpijka ma pasję do kuchni afrocentrycznej, która przenika jej pracę i dania, które zaprezentowała. Od karaibskiego stylu roti i curry do brązowego gulaszu z tofu, jej oddanie jedzeniu z afrykańskiej diaspory jest oczywiste.

"W mojej rodzinie mamy południową kulturę jedzenia", powiedziała 47-latka HollywoodLife podczas wywiadu EXCLUSIVE. Ale, podczas gdy jej rodzina pochodzi z Virginii, Dawn nie widziała, aby ten styl gotowania był często serwowany w restauracjach jej rodzinnej Filadelfii. "[Kiedy] mieszkałam w Pensylwanii, nie było wiele odzwierciedlonych", powiedziała. "Jadłem to w domu, ale nie mogłem wyjść na zewnątrz, aby zjeść ładny południowy posiłek i nie wiedziałem, dlaczego tak było".

To wysłało Dawn na poszukiwanie odkrycia, swoich korzeni i tych wszystkich czarnych ludów. "Kiedy myślę o składnikach i o tym, skąd pochodzą, zdaję sobie sprawę, że nie ma prawdziwej południowej kuchni bez żywności z Afryki, ponieważ handel niewolnikami to miejsce, w którym otrzymaliśmy ryż; otrzymaliśmy pomidory, które są niezbędne i okra. Nauczyliśmy się, jak robić zagęszczacze na bazie mąki do sosów i tego typu rzeczy.

"To wszystko są rzeczy, które pochodzą z Afryki, niezależnie od tego, czy jest to północ, południe, wschód czy zachód. To właśnie stamtąd pochodziły. I tak to sprawiło, że chciałem zrozumieć, dla tych ludzi z tej ziemi, którzy udali się do innych krajów, jak wygląda ich jedzenie?"

"Potem pomyślę o Brazylii i Indiach Zachodnich i jak jedzenie przekłada się tam" - dodał emerytowany długodystansowiec. "To po prostu sprawia, że czuję się bardziej związany z tym, kim naprawdę jestem jako osoba, kiedy myślę o tych różnicach. Jedyną różnicą jest to, że moja rodzina wylądowała tutaj, a czyjaś rodzina wylądowała w Brazylii [lub] gdziekolwiek indziej. Ale to, co nas łączy, to ziemia, z której pochodzimy."

W ten weekend Dawn będzie świętować kolejną część afroamerykańskiej kultury - Juneteenth, które (od 17 czerwca) jest oficjalnie narodowym świętem USA. 19 czerwca Dawn wraz z trzema innymi czarnoskórymi uczestnikami Top Chef: Portland będzie gospodarzem Jubilee: A Juneteenth Celebration w Bisong Art Gallery w Houston, Texas.

Szefowie kuchni Nelson German, Kiki Louya, Chris Viaud i Dawn zaprezentują po jednym daniu na uroczystą kolację. Danie deserowe będzie efektem współpracy. Szefowie kuchni reprezentują kultury Konga, Republiki Dominikańskiej, Haiti i Afroamerykanów.

"Dorastałam na wschodnim wybrzeżu i nie miałam świadomości, co się wydarzyło tego dnia w 1865 roku" - powiedziała Dawn, obecnie mieszkająca w Houston, wyjaśniając, dlaczego rzucenie światła na tę tradycję jest dla niej tak ważne. "Juneteenth jest prawdziwym Dniem Emancypacji ludzi z tego regionu. W 1865 r. 19 czerwca w Galveston w Teksasie dotarła do nich wiadomość, że są wolni jako ludzie. Wszyscy wiemy, że Proklamacja Emancypacji została napisana w 1863 roku. Tak więc [słowo to nadeszło] dwa i pół roku po tym, jak niewolnicy byli faktycznie wolni w tym kraju. Ludzie żyli tutaj, wciąż w niewoli, nie wiedząc, że są tak naprawdę wolni i chcę opowiedzieć tę historię."

Dawn zaprezentuje wędzony i glazurowany kołnierz wieprzowy z ciepłą sałatką ziemniaczaną, "która jest zrobiona naprawdę fantazyjnie" jako część posiłku. "Tradycyjnie jest wieprzowina podawana jako główny składnik uczty, wraz z rzeczami, które są czerwone, aby oznaczać walkę i cały rozlew krwi w tym okresie czasu", powiedziała. Jej hibiskusowy sos barbecue da jej wieprzowinie "ładny czerwony odcień".

To tylko jedna z części dążenia Dawn do tego, aby kuchnia afrocentryczna była celebrowana. Ten pięciodaniowy posiłek podniesie "podwórkowe gotowanie". "Kuchnia południowa lub soul food, lub kuchnia etniczna nie jest zwykle uważana za grzywnę", powiedziała. "Chcę się upewnić, że jest ona postrzegana we właściwym świetle i że ludzie dają jej tyle samo uznania, co kuchnia europejska czy francuska, bo na to zasługuje".

"Jest dużo techniki...złożone smaki w budowaniu profili smakowych," dodała. "I powinna być szanowana jako szlachetna kuchnia, tak jak każda inna". Top Chef: Portland nadaje na antenie Bravo w czwartki o godzinie 20:00 ET/PT.